Meta Journalism

Proofreading the first draft of history

Φόνους, Bonus, Onus

with one comment

(αναδημοσίευση από το Lida’s Weblog)

Το “E” της Ελευθεροτυπίας έχει σήμερα ένα λίβελο κατά του GTA: San Andreas. Μετά από ένα χρόνο από την επίσημη έκδοση του παιχνιδιού η ένδοξη ελληνική δημοσιογραφία τρέχει προς υπεράσπισην των αθώων παιδικών ψυχών από τας ανήθικας επιθέσεις της ξενόφερτης βιομηχανίας ηλεκτρονικής διασκέδασης. Απολαύστε.

“Κάνε Φόνους, πάρε bonus”

Ωραίο tag line

“κατά πάσα πιθανότητα το San Andreas είναι το πιο βίαιο ηλεκτρονικό παιχνίδι που κατασκευάστηκε ποτέ”

Δεν είναι φυσικά το πιο βίαιο αλλά άντε να εξηγείς τώρα στον ηλίθιο

“το παιχνίδι περιέχει και σεξ..”

Τι λες βρε παιδί μου; Σοβαρά;

Τα πρώτα παιχνίδια που έβαλαν την βία απέναντι από τον καναπέ ήταν μάλλον κομψά. Χρησιμοποιούσες την βία για να αμυνθείς ή, τέλος πάντων, για να υπερασπιστείς το κοινό καλό και την επιβίωση σου. Αργότερα όμως το νόμισμα αρχίζει να γυρίζει. Και το San Andreas ήρθε για να δείξει και την άλλη όψη. Τώρα παράγεις βία για να επιβραβευτείς, είναι μέσο για να νικήσεις , για να αποκτήσεις την ικανοποίηση της επιτυχίας.

Α ναι.Τα παλιά καλά χρόνια, ο gamer φορούσε λευκό καπέλο και πυροβολούσε μόνο όταν του επιτιθόταν. Φυσικά όποιος έχει ασχοληθεί με το θέμα γνωρίζει ότι όλες αυτές οι μαλακίες δεν ισχύουν και πως η ανούσια και “ανήθικη” βία καθώς και η δυνατότητα να παίζεις το ρόλο του “κακού” υπάρχει στα games από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν. Δεν έχει παρά να ανατρέξει κανείς στο εξαιρετικό Spy vs Spy καθώς και σε εκατοντάδες άλλους τίτλους από την εποχή των spectrum, amiga και Atari. Αλλά από της μυλωνούς τον κώλο δεν μπορείς να περιμένεις ούτε καλλιγραφία ούτε πολύ περισσότερο ένα αξιοπρεπές ρεπορτάζ.

Υπάρχουν δυο τρόποι να εξηγηθεί το φαινόμενο. Οι εταιρίες λένε πως ήταν κάτι που ζητούσε η αγορά, η ανάγκη των ανθρώπων για εκτόνωση. Οι αναλυτές που διαφωνούν δείχνουν προς το αυτονόητο: το βασικό συστατικό ενός παιχνιδιού, κάθε παιχνιδιού, είναι η εκπαίδευση,. Τι συμβαίνει λοιπόν, όταν ένα νεαρό παιδί μαθαίνει να δημιουργεί βία;

Μπα; Και εγώ που νόμιζα ότι κύριο “συστατικό” κάθε παιχνιδιού είναι η διασκέδαση και ακολουθούν η εκπαίδευση η οτιδήποτε άλλο. Αλλά μιας και μπήκαμε στα περί εκπαίδευσης από τα παιχνίδια και στο κατά πόσο μαθαίνουν την βία τα παιδιά μέσα από αυτά, έχω την εξής απορία. Τα απίστευτα βίαια ομαδικά παιχνίδια/τελετες μύησης (κλέφτες και αστυνόμοι κλπ) που υπάρχουν από τότε που υπάρχει άνθρωπος σε διάφορες παραλλαγές και σε όλους τους πολιτισμούς, σε τι ακριβώς εκπαιδεύουν τα παιδιά (και τους ενήλικες); Σε πολλά από αυτά η βία είναι σχεδόν απάνθρωπη και ο κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών είναι άμεσος αλλά παρολαυτά είναι απολύτως αποδεκτά από όλες τις κοινωνίες (και την ελληνική φυσικά) ενώ τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στα οποία η βία είναι εικονική θεωρούνται κάτι το αποκρουστικό και επικίνδυνο. Αλλά βέβαια αυτά ανήκουν στην εποχή που οι στέγες των σπιτιών και οι καρδιές των άνθρωπων ήταν κοντά και οι αυλές γέμιζαν από τα γέλια των παιδιών και..(συμπληρώστε ανόητο νοσταλγικό/τεχνοφοβικό κλισέ εδώ)

Μα και η επιθετική συμπεριφορά η οι βωμολοχίες που μπορεί να εκτοξεύσει κάποιος μπορεί να συνδέονται με τη με την μακροχρόνια χρήση παιχνιδιών

Επιτέλους αποκαλύπτεται ότι η πλειοψηφία των ελλήνων είναι gamers.

To San Andreas έχει διαβάθμιση ηλικίας χρήστη τα 15 χρόνια. Όταν αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει πορνό και ασταμάτητη βία το παιχνίδι κατέβηκε από τα ράφια και επέστρεψε με νέο αυτοκόλλητο που επέτρεπε την πώληση μόνο σε ενήλικους.

Δεν ξέρω τι έγινε στη Αμερική αν και μου φαίνεται δύσκολο να συνέβη αυτό που περιγράφεται στο κείμενο. Πάντως να σημειώσω ότι το παιχνίδι στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για PC επισήμως τον Ιούνιο του 2005 Το αγόρασα μερικές μέρες αφότου βγήκε και είχε την ένδειξη 18+ (χωρίς αυτοκόλλητο).

Για την Ευρώπη δεν αξίζει να γίνεται καν συζήτηση καθώς ουδείς ενδιαφέρετε για τα όρια ηλικίας και η πειρατεία κάνει διπλάσιες πωλήσεις.

Τι λε ρε; Για πήγαινε να τα πεις αυτά στην PEGI, στην ELSPA, στις ευρωπαϊκές κρατικές υπηρεσίες και στις οργανώσεις καταναλωτών που ασχολούνται με το θέμα. Επειδή εδώ είναι μπάτε σκύλοι αλέστε δεν ισχύει το ίδιο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα έχουν πωληθεί 100.000 νόμιμες κόπιες ενώ κυκλοφορούν τουλάχιστον 500.000 πειρατικές. Δηλαδή έχει απασχολήσει περίπου 1.000.000 συμπολίτες μας. Είναι όλοι αυτοί πάνω από 18 ετών (όρος του παιχνιδιού);

Μάλλον όχι. Αλλά αμφιβάλλω αν είναι πάνω από 18 ετών όλοι αυτοί που είδαν το Hostel και το “Σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι: η αρχή” στους κινηματογράφους η αυτοί που νοικιάζουν το “ O Παλούκι Λουκ στην άγρια στύση” και το “ Ταρζάν, η ψωλή της ζούγκλας” από τα video clubs. Δεν βλέπω όμως πολυσέλιδα άρθρα στις κυριακάτικες εφημερίδες πάνω σε αυτό το θέμα.

Μάλιστα. Ώστε λοιπόν η καλή εφημερίδα ενδιαφέρεται για τα μικρά παιδιά και τις επιπτώσεις που έχουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ελπίζω στο επόμενο τεύχος του “E” να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον και για αλλά “ανησυχητικά” φαινόμενα όπως η πώληση πορνογραφικού υλικού σε ανήλικους από εταιρίες mobile περιεχομένου. Το περιοδικό ON/OFF της Ελευθεροτυπίας καθώς και τα ένθετα άλλων εφημερίδων είναι γεμάτα με διαφημίσεις τέτοιων εταιριών. Δεν ξέρω τι επίπτωση έχει αυτό το περιεχόμενο στα 12χρονα και 15αχρονα πάντως για τη τσέπη των γονιών τους είναι εξαιρετικά επώδυνο.

Υ.Γ. Ουστ κοπρόσκυλα…τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σας μαράνανε.

Δείτε επίσης: Μποοου!!!!!(3)

Advertisements

Written by Lida

23 Οκτωβρίου 2006 στις 10:54 πμ

Αναρτήθηκε στις Περιοδικά

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

 1. Εξαιρετικό σχόλιο και ακριβώς αυτό που θα έγραφα και εγώ (αν προλάβαινα!).

  Να συμπληρώσω μόνο, ότι η αναφορά στο «σεξ» και παρακάτω στο «πορνό» όπως λένε, αφορά στο Hot Coffee mod που είχε εμφανιστεί σε κάποια sites του εξωτερικού. Έπρεπε να το βρει κάποιος, να το εγκαταστήσει (μόνο στις εκδόσεις PC φυσικά) και…

  Τι έκανε αυτό το mod;

  Ενεργοποιούσε ένα κρυμμένο κομμάτι του παιχνιδιού που σου επέτρεπε να κάνεις ανάμεσα σε άλλα, σεξ με την φιλενάδα σου, υπό προϋποθέσεις (έπρεπε να περάσεις κάποια challenges, τα οποία ήταν αρκετά δύσκολα μάλιστα). Καμία σχέση με το «πορνό» που αναφέρεται παραπάνω!

  Άραγε ο καλός μας «δημοσιογράφος» μπήκε στο κόπο να ελέγξει περί τίνος πρόκειται;

  MiDWaN

  24 Οκτωβρίου 2006 at 2:35 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: