Meta Journalism

Proofreading the first draft of history

Για να τελειώνουμε

14 Σχόλια

Όλες αυτές τις μέρες αναλωθήκαμε, πρώτα με την υπόθεση Τσιπρόπουλου και κατόπιν μ’ αυτή του Τσαγκαρουσιάνου. Ο καθένας μας είπε το μακρύ και το κοντό του, πήραμε θέσεις, κάποιοι άμεσα θιγμένοι πήρανε την αναμενόμενη θέση, ενώ οι υπόλοιποι όπως το έκρινε ο καθένας. Μερικοί μάλιστα κατείχαν και την απόλυτη αλήθεια, κατά την δική τους αλήθεια…
Κάποιοι το θέσανε έμμεσα αλλά θα έλεγα όχι τόσο έντονα. Μιλάμε, μέσα σε όλα, και για αυτορύθμιση. Ξεχνάμε όμως ότι αυτοί που εμπλέκονται άμεσα είναι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν αυτορυθμίσει την επαγγελματική τους ζωή. Αυτό που ξεχάσανε είναι ότι όπου και να βρίσκονται εξακολουθούν να είναι δημοσιογράφοι, εκτός και αν στα blog δεν ισχύει.
Έτσι λοιπόν αν ο κ. Τσαγκαρουσιάνος και ο Μανιφέστο, αν είναι ο κ. Γαλάνης, είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ, οφείλανε να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες, από αυτούς της δικής τους αυτορύθμισης, όπως ας πούμε από τα άρθρα δεοντολογίας τους :

«Άρθρο 6

Η συναδελφική αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός των δημοσιογράφων συμβάλλουν θετικά στις συλλογικές επαγγελματικές επιδιώξεις και στην κοινωνική εικόνα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Γι’ αυτό ο δημοσιογράφος οφείλει:

α. Να σέβεται την προσωπικότητα των συναδέλφων του. Να μην εκτοξεύει εναντίον τους ασύστατες κατηγορίες και να αποφεύγει τις προσωπικές αντεγκλήσεις, δημόσια και στους χώρους εργασίας

«Άρθρο 7

β. Να αποφεύγει τη χυδαιογραφία, τη χυδαιολογία και τη γλωσσική βαρβαρότητα, τηρώντας, ακόμη και στη σάτιρα και τη γελοιογραφία, τους κανόνες της επαγγελματικής ηθικής και της κοινωνικής ευθύνης.»

Ή από το καταστατικό της ένωσης τους:

«1. Τα δόκιμα, τακτικά και αντεπιστέλλοντα μέλη έχουν την υποχρέωση:

α) Να ασκούν τη δημοσιογραφία ευσυνείδητα και με καλή πίστη, να τηρούν την επαγγελματική αλληλεγγύη και να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν.

β) Να υπερασπίζονται σε κάθε περίπτωση την ελευθεροτυπία και να μη συνεργάζονται στην επιβολή και την άσκηση οποιασδήποτε λογοκρισίας ή μέτρου που περιορίζει κατά οποιοδήποτε τρόπο την ελευθερία του Τύπου.

δ) Να υπερασπίζονται συναδέλφους τους που συκοφαντούνται από τρίτους και να καταγγέλλουν στο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε ενέργεια που γίνεται σε βάρος των συμφερόντων και της αξιοπρέπειας των συναδέλφων τους.

2. Τα μέλη της Ενώσεως έχουν υποχρέωση να αποφεύγουν τις προσωπικές αντεγκλήσεις από τις στήλες των εφημερίδων και τα άλλα μέσα μαζικής ενημερώσεως και να συμμορφώνονται με τις σχετικές συστάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Η παράβαση ειδικά των συστάσεων αυτών θεωρείται ως ιδιαίτερα επιβαρυντικό πειθαρχικό παράπτωμα.

4. Η παράβαση των παραπάνω υποχρεώσεων αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.»

Η Mirandolina σε post της προσπαθεί να μας καταδείξει, μέσα από όλα όσα πρεσβεύει, ότι άλλος είναι ο εχθρός και ότι εναντίον αυτού εξασκούμε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου,

«Θυμίζω: «Η ελευθερία του λόγου ορίζεται ως ελευθερία απέναντι στο κράτος και τους νόμους να λέω ότι θέλω.» Την κρατική καταστολή και την εξουσία έχουμε εχθρό. Εκεί αποκτά νόημα η Ελευθερία του Λόγου – ως αντεξουσιαστική ποιότητα (και, ναι, η ποιότητα είναι μια διαδρομή), κι όχι ως «δικαίωμα» στα μικροαστικά συμπλέγματα. Αλλά, εκεί φαίνεται και η κατάντια της δημοσιογραφίας, σήμερα. Το αυτονόητο – η αντιπαράθεσή μας με την εξουσία – έχει γίνει σπάνια ποιότητα, και η χυδαιότητα έχει γίνει μέσος όρος. »
κάτι για το οποίο συμφωνώ γενικά. Mόνο που κάθε φορά ο «εχθρός» είτε προσδιορίζεται από εμάς, είτε αυτοπροσδιορίζεται
«Σε ό,τι αφορά την ποινική δικονομία -είπε- θα πρέπει να οριστεί μεγαλύτερος χρόνος για την παραπομπή δραστών αυτόφωρων εγκλημάτων στον εισαγγελέα αντί του 24ώρου που ισχύει σήμερα, π.χ. 48ωρο, και να μην είναι απαραίτητη η σύμπραξη δικαστικών λειτουργών κατά τη διεξαγωγή κατ οίκον έρευνας, επειδή αυτές έχουν εξαντλήσει τον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν και σήμερα υπηρετούν μόνο τη συγκάλυψη εγκλημάτων αποτρέποντας τη σε βάθος έρευνά τους. Oι διατάξεις αυτές είναι συνέπεια της εμπλοκής της Aστυνομίας στην πολιτική στο παρελθόν…».

Eπίσης προτείνει να μπορεί η Aστυνομία να παρακολουθεί τηλέφωνα χωρίς την άδεια εισαγγελέα. »

Απόσπασμα από την ομιλία του κ. Καμαρινόπουλου στο συνέδριο των αστυνομικών την ίδια μέρα που εμφανίστηκε και το παρακάτω απόσπασμα, μαζί με όλα τα άλλα που διαβάσαμε, στο editorial της lifo

«Όταν η κατάσταση εκτροχιάζεται, ο νόμος που ισχύει είναι το «οδόντα αντί οδόντος».

Όχι ότι δεν θα παραμείνει εκτροχιασμένη. Μπορεί ο πάσα ένας να πάει σε ίντερνετ καφέ, να δημιουργήσει σε μισό λεπτό ένα ανώνυμο μπλογκ, και από εκεί να συκοφαντήσει ατιμώρητα όποιον θέλει. Χωρίς να μπορέσει ποτέ κανείς να τον βρει (εκτός κι αν, στο μέλλον, ζητάνε ταυτότητα στα ίντερνετ καφέ- πράγμα που προβλέπω ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει!!!). Η ψηφιακή αναρχία, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι διασφαλισμένη. Για ένα μεσοδιάστημα, θα δούμε πολλά παρδαλά πράγματα που, όσο πιο παρδαλά είναι, τόσο πιο γρήγορα θα ξυπνήσουν το Καθυστερημένο Κράτος και την Καθυστερημένη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αυτό εννούσα όταν πρωτοέγραφα για το φαινόμενο των ανώνυμων μπλογκς στην Ελευθεροτυπία, και κατέληγα: «Ρυθμίστε τα εσωτερικώς, πριν σας τα ρυθμίσουν εξωτερικώς». Διότι η κατάσταση ήταν εμετική από τότε. Όλοι οι πικραμένοι ψυχάκηδες της δημοσιογραφίας διάλεγαν τα μπλογκς για να λύσουν κάτω απ’ τη μπούρκα τους λογαριασμούς τους.»

Υ.Γ. Μια απορία άσχετη. Μέσα σε όλους τους «πικραμένους ψυχάκηδες της δημοσιογραφίας» εννοεί και τον Γκαζμέντ Καπλάνι, τον Τάκη Καμπύλη, τον Νίκο Ξυδάκη ή τον Αλέξη Σταμάτη; Γιατί το «όλοι» δεν έχει εξαιρέσεις.

Advertisements

Written by argos

5 Νοεμβρίου 2006 στις 6:53 μμ

Αναρτήθηκε στις Internet, Εργασιακά, Περιοδικά

14 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Οι θέσεις σου περί δημοσιογραφικής ιδιότητας και ΕΣΗΕΑ με βρίσκουν σύμφωνο. Σχετικά έχω σχολιάσει και εδώ: http://nonc.wordpress.com/2006/11/04/mr-apollinax/

  raresteak

  5 Νοεμβρίου 2006 at 11:44 μμ

 2. να θυμίσω κάπου εδώ πως στην υπόθεση αυτή ο Γαλάνης (αν είναι ο μανιφέστος) και ο τσαγκαρουσιάνος δεν είναι οι μόνοι δημοσιογράφοι που ενεπλάκησαν και τοποθετήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο

  οκ?

  manifesto

  11 Νοεμβρίου 2006 at 8:05 μμ

 3. Δεν το αγνοώ. Η αναφορά στον κ. Γαλάνη και στον κ. Τσαγκαρουσιάνο γίνεται γιατί, όπως φαίνεται, από το editorial του δεύτερου έχασε την δουλειά του ο πρώτος. Οι υπόλοιποι δυο δημοσιογράφοι εμπλέκονται στην υπόθεση γενικά αλλά όχι απαραίτητα και στο τελευταίο επεισόδιο ή υπάρχει κάποιο δεδομένο που αγνοώ;

  Argos

  12 Νοεμβρίου 2006 at 3:30 πμ

 4. 2 δημοσιογράφοι?

  αυτός που στη συζήτησή σας έλεγε συκοφαντίες για πιάτσες και ανθρώπους που του είπανε και όλα αυτά που έμαθε για μένα …

  τι επαγγέλεται?

  manifesto

  12 Νοεμβρίου 2006 at 12:13 μμ

 5. Αυτόν έχω στους 2 μια και ο Mac, αν είναι αυτός που φωτογραφίζεται από το editorial δεν είναι δημοσιογράφος. Έτσι λοιπόν, εκτός και αν δεν μετράω καλά, ο κ. Τσαγκαρουσιάνος, ο κ. Γαλάνης, αυτός στον οποίο αναφέρεσαι και ένας εκ των δυο που φωτογραφίζει ο εκδότης, μας κάνουν 4 ή όχι;

  Argos

  12 Νοεμβρίου 2006 at 10:10 μμ

 6. και αν προσθέσουμε σε αυτούς τον πιτσιρίκο, τη μιραντολίνα και τον κ ιλό που δημοσιογραφούν στη lifo μας κάνουν 7 ή όχι?

  newmanifesto

  13 Νοεμβρίου 2006 at 11:20 πμ

 7. Αν είναι δημοσιογράφοι που bloggάρουν και όχι bloggers που δημοσιογραφούν, τότε ναι είναι 7. Οι bloggers, ακόμα και αν γράφουν σε έντυπο δεν νομίζω ότι υπόκεινται στην αρμοδιότητα της ΕΣΗΕΑ.

  argos

  13 Νοεμβρίου 2006 at 12:03 μμ

 8. argos είναι απλό

  όσοι γράφουν στην μπλογκόσφαιρα είναι bloggers

  και όσοι γράφουν σε εφημερίδες είναι δημοσιογράφοι

  και όσοι κάνουν και τα δύο είναι και τα δύο

  newmanifesto

  13 Νοεμβρίου 2006 at 12:09 μμ

 9. και για να είμαι ειλικρινής εγώ ΔΕΝ είμαι μέλος της ΕΣΗΕΑ

  on principal

  έστω κι αν αυτό μου κοστίζει κάποια προνόμια (καλύτερη ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ κλπ)

  newmanifesto

  13 Νοεμβρίου 2006 at 12:14 μμ

 10. Αυτό που προσπαθώ να πω έχει να κάνει με την αυτορύθμιση, που επαγγέλονται διάφοροι. Λέω λοιπόν, ότι ενώ έχουν αυτορυθμιστεί, υποτίθεται, τα θέματα από τις ενώσεις των δημοσιογράφων, κανένας από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους δεν τις χρησιμοποίησε. Η άποψή σου για την ΕΣΗΕΑ είναι σεβαστή αλλά εκτός από προνόμια που δεν θέλεις να έχεις, δεν θέλεις να έχεις και κάποιους κανόνες που έχει θεπίσει το όργανο των δημοσιογράφων. Σ’ αυτή την περίπτωση καταλήγουμε να λύνονται τα μεταξύ σας προβλήματα με άλλες μεθόδους.
  Σε ότι αφορά στην περίπτωσή σου θεωρώ απαράδεκτη την λογική, «με βρίζει, τον κυνηγάω στην δουλειά του», εξ’ άλλου έχω καταθέσει την άποψή μου.

  Σ’ αυτό το post προσπαθώ, μάλλον ανεπιτυχώς, να καταδείξω ότι η αυτορύθμιση που ζητάνε πολλοί και με τον τρόπο που την ζητάνε, δεν είναι η λύση.
  Στο editorial του κ. Τσαγκαρουσιάνου, πιο πολύ με «φόβησαν» οι παραινέσεις του για έλεγχο του μέσου παρά οτιδήποτε άλλο. Όταν υπάρχουν κανόνες που επιλέγουμε να αγνοήσουμε και μετά ζητάμε εφαρμογή άλλων, αστυνομικών μέτρων, τότε ξεφεύγουμε από το προσωπικό μας πρόβλημα, το αυξάνουμε πάνω από το επίπεδο που πρέπει και περνάμε σε τελειώς διαφορετική ατζέντα

  argos

  13 Νοεμβρίου 2006 at 12:45 μμ

 11. γιατί εμένα τι νομίζεις πως με φόβισε πιο πολύ?

  η υπόθεση είναι απλή :

  αν ένας blogger απαντήσει σε ψέματα και συκοφαντίες ενός εκδότη τότε μπορεί να δει το όνομά του (ή αυτό που νομίζουν πως είναι το όνομά του) σε εφημερίδα να συνοδεύεται από ψεύδη

  πως θα σου φαινόταν αν είχες γράψει ποτέ «μα τι ρουφιανιές είναι αυτές που λέει ο εκδότης χωρίς αποδείξεις ?» έβλεπες σε εφημερίδα πως ο τάδε (το όνομά σου) διακινεί στο ιντερνετ παιδική
  πορνογραφία?

  ποιος θα σε υπερασπιζόταν τότε ???

  ο δημοσιογράφος που έλεγε πως πήγε σε πιάτσα (ποια πιάτσα?), ρώτησε ανθρώπους (ποιους ανθρώπους?) και του είπανε πράγματα (τι ακριβώς πράγματα?)

  ή ο δημοσιογράφος που ήταν έτοιμος να βάλει την καλή του κουκούλα και να καταθέσει σε επικείμενες δίκες ?

  newmanifesto

  13 Νοεμβρίου 2006 at 1:01 μμ

 12. και σε περίπτωση που δεν το έχεις πάρει ακόμα χαμπάρι τον δημοσιογράφο τον περάσανε σε άλλη ατζέντα από τη στιγμή που είδε το όνομά του σε εφημερίδα και δίπλα του απέδιδαν όλα αυτά τα συκοφαντικά ψέματα

  κι ακόμα δεν έχω δει κανέναν να γράψει πως «ο μανιφέστος ακόμα κι αν είναι ο γαλάνης ουδέποτε αποκάλυψε λεπτομέρειες για την σεξουαλική ζωή του εκδότη ή διέδωσε πως η εφημερίδα του κλείνει και άλλα ων ου έστι αριθμός

  ούτε εσένα σε έχω δει να το γράψεις αυτό κάπου

  10 μέρες χτυπιέμαι και παρακαλάω εχθρούς και φίλους να μου προσκομίσουν έστω και ένα στοιχείο και τίποτα

  κανείς

  κανείς

  κανείς

  newmanifesto

  13 Νοεμβρίου 2006 at 1:06 μμ

 13. manifesto, δεν έχω λόγο να πω ότι αποκάλυψες εσύ ή ο Γαλάνης την σεξουαλική ζωή του εκδότη γιατί δεν το ξέρω. Απ’ όσα έχω διαβάσει σε σένα δεν υπήρξε καμία ¨αποκάλυψη» για την σεξουαλική του ζωή, η οποία και δεν μ’ ενδιαφέρει.
  Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει εγώ να σου το πω; Για μένα ακόμα υπάρχει το τεκμήριο της Αθωότητας. Αυτοί θα πρέπει ν ααποδείξουν ότι τα είπες.

  Δεν νομίζω να μην σε στήριξα. Έγραψα ένα κομμάτι με την άποψη μου. Ακόμα και αν θέλεις εσύ ή ο οποιοσδήποτε άλλος να επιλέξω στρατόπεδο, δεν πρόκειται, όχι γιατί φοβάμαι αλλά γιατί ακόμα και τώρα πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα, ακόμα και στην υπόθεση Τσαγκαρουσιάνου-Γαλάνη.

  Απ’ όσο ξέρω δεν είπες αυτά που λέει, από όσο ξέρω δεν τον άφησες σε χλωρό κλαρί, έμμεσα ή άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, πριν το editorial, είχες πρόβλημα μαζί του, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με όσα σου καταμαρτυρεί.

  Θεωρώ απαράδεκτη την στάση σου, όπως και άλλων εδώ μέσα που στην ουσία λές και λένε «Όσοι δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου». Όχι φίλε μου, υπάρχουν και άλλοι δρόμοι.

  Argos

  21 Νοεμβρίου 2006 at 4:34 μμ

 14. δεν είπα ποτέ πως όσοι δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου

  δεν εμπόδισα ποτέ κανέναν να πέρει όποιον δρόμο ήθελε

  μάλλον μου προσάπτεις πράγματα που δεν έχω κάνει

  αλλά συνήθισα σ αυτό

  δεν με πειράζει …

  newmanifesto

  27 Νοεμβρίου 2006 at 10:56 πμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: