Meta Journalism

Proofreading the first draft of history

Ελευθεροτυπία ή Παρατυπία

5 Σχόλια

Έχουμε ξανααναφερθεί σε περιπτώσεις λογοκλοπής ή «περίεργης» αντιμετώπισης των blogs από έντυπα μέσα. Στην Θεσσαλονίκη οι τύποι που έχουν ξεπεράσει τα όρια είναι αυτοί του «Αγγελιοχώρου» αλλά ότι και να πούμε εμείς δεν ιδρώνει το αυτί τους. Πρόσφατα είχαμε και την περίπτωση της «Ελευθεροτυπίας» με το diablog.gr που εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω αν πρέπει να το κατατάξω σε λογοκλοπή, περίεργη αντιμετώπιση ή ανεπάρκεια της.

Το diablog μας έδωσε την άδεια και, για λόγους και αρχειακούς, αναδημοσιεύουμε το κομμάτι τους, που μπορείτε να το βρείτε και εδώ.

Τα blogs έχουν όνομα και διεύθυνση αγαπητοί κύριοι και κυρίες δημοσιογράφοι

Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας διαβάζοντας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του Σαββάτου 3.3.07 άρθρο της Δημοσιογράφου Ντάνι Βέργου με τίτλο « Blogs. Το πιο μεγάλο αμφιθέατρο…». Ούτε λίγο ούτε πολύ η εν λόγω δημοσιογράφος, αναφερόμενη στο διάλογο που γίνεται στο διαδίκτυο για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, αναπαρήγαγε μεγάλο τμήμα του άρθρου της αρχισυντάκτριας του diablog Μαρίας Ψαλτικίδου, με τίτλο «Ενας νόμος μετα-ρυθμιστικός» που δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο μας στις 21.02.07, παραλείποντας να αναφέρει στοιχειωδώς την πηγή της και τον συγγραφέα του άρθρου (mpsaltik).

Η έκπληξη μας έγινε ακόμη μεγαλύτερη, όταν διαπιστώσαμε ότι ανέφερε σαν «συγγραφέα» των γραφομένων «ανώνυμο χρήστη φοιτητή» και όταν παρακάτω ακολουθούσε αυτούσιο (εντός εισαγωγικών) σχόλιο στο εν λόγω άρθρο του επίσης μέλους της αρχισυνταξίας του ιστολογίου Στέφανου Παλλαντζά, αναφερόμενο ως «σχόλιο σε άλλο blog» από τον χρήστη «panayotis» !!!
Μπορεί τα blogs σήμερα να είναι για τα ΜΜΕ μια σημαντική πηγή ανεξάρτητων πληροφοριών και απόψεων, και ίσως αυτή η πρακτική να είναι συνηθισμένη για κάποιους λίγους δημοσιογράφους πάνω στο άγχος να παραδώσουν ύλη και να γεμίσουν σελίδες. Θεωρούμε όμως πως οι «επαγγελματίες» του είδους που υπερασπίζονται το copyright ως κόρη οφθαλμού – γιατί απλά είναι η δουλειά τους και πληρώνονται γιαυτό και καλά κάνουν – καλό θα είναι να συμπεριφέρονται στοιχειωδώς με τον ίδιο τρόπο και στους bloggers – «ερασιτέχνες αρθρογράφους» του διαδικτύου.

Δεν θάχαμε καμιά αντίρρηση η κ.Βέργου να αναδημοσιεύσει όλο ή μέρος άρθρου μας στην εφημερίδα της, αρκεί να είχε μπει στον κόπο να μας ενημερώσει με ένα mail και να αναφέρει στο άρθρο της τις πηγές της και τα στοιχεία (όσα έχει) του συγγραφέα και των σχολιαστών, και όχι να παραποιεί χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο την πραγματικότητα.

Επειδή στο άρθρο υπάρχουν και άλλα «αποσπάσματα» από άλλα ιστολόγια, την προέλευση των οποίων δεν γνωρίζουμε, θεωρήσαμε σκόπιμο – πέραν από την επιστολή διαμαρτυρίας που αποστείλαμε ήδη στην Ελευθεροτυπία, να κάνουμε γνωστό το περιστατικό στην ελληνική blogoσφαιρα, καθώς η «μόδα» αυτή τον τελευταίο καιρό φαίνεται να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα

Παραθέτουμε παρακάτω την επιστολή που αποστείλαμε στη Ελευθεροτυπία:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ:

Διαβάσαμε στο φύλλο της Ελευθεροτυπίας του Σαββάτου 3/3/07 το άρθρο «Blogs, Το πιο μεγάλο αμφιθέατρο…»

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=Blogs&a=&id=30807724

όπου προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην αρχή του κειμένου αναπαράγεται το μεγαλύτερο μέρος ενός άρθρου που έχει δημοσιευτεί στο ιστολόγιο μας με τίτλο “Ενας νόμος μετά- ρυθμιστικός” http://www.diablog.gr/?p=530

Χωρίς να αμφισβητούμε τη βάση των καλών προθέσεων της δημοσιογράφου κ. Βέργη, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

 • Η δημοσιογράφος δεν αναφέρει πουθενά ότι πηγή της είναι το ιστολόγιο http://www.diablog.gr Αυτό καταρχήν παραβιάζει τους Όρους χρήσης του ιστοχώρου μας. Στοιχειώδης δεοντολογία προϋποθέτει τουλάχιστον την ενημέρωση του diablog.gr πριν από την αναδημοσίευση μέρους του άρθρου, και αναφορά τουλάχιστον της πηγής και του ονόματος ή ψευδωνύμου του συγγραφέα.
 • Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι το κείμενο το γράφει ένας «ανώνυμος-φοιτητής χρήστης του ιστολογίου». Ο χρήστης ούτε φοιτητής είναι – αυθαίρετο συμπέρασμα που προϊδεάζει τους αναγνώστες της εφημερίδας ότι μόνο οι φοιτητές ασχολούνται με το θέμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης – (παρεμπιπτόντως πάνε πολλά χρόνια από τότε που έχει τελειώσει το Πολυτεχνείο), ούτε ανώνυμος είναι, καθώς χρησιμοποιεί ψευδώνυμο mpsaltik και τυχαίνει να είναι και η επώνυμη ιδιοκτήτης του ιστοχώρου και συνδιαχειρίστρια του blog, Μαρία Ψαλτικίδου.
 • Παρακάτω αναφέρεται ότι κάποιος χρήστης «panayotis» σε «άλλο blog» γράφει σχόλιο «Η κυβέρνηση, όχι απλά δεν έκανε διάλογο με κανέναν………..προχωρήσει στην ψήφισή του» . Το παραπάνω κείμενο δεν είναι βέβαια το σχόλιο του «panayoti σε άλλο Blog», αλλά του Στέφανου Παλλαντζά, συνδιαχειριστή του diablog, http://www.diablog.gr/?p=530#comment-8733, στο παραπάνω άρθρο

Θεωρούμε ότι η αναφορά σε άρθρα που δημοσιεύονται σε Blogs είναι θετική, μόνον όμως εφόσον τηρούνται οι Όροι χρήσης του κάθε ιστοχώρου. Η προχειρότητα του συγκεκριμένου άρθρου της κ. Βέργη, η παραποίηση ονομάτων και η παράθεση ψευδών δεδομένων αποτελούν τουλάχιστον κακή δημοσιογραφία και δεν μπορούν να μας αφήσουν ούτε αδιάφορους ούτε και με «σταυρωμένα χέρια»

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να υπάρξει διόρθωση σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας σας ότι τα συγκεκριμένα αποσπάσματα προέρχονται από το ιστολόγιο http://www.diablog.gr, και να ανασκευαστούν τα εσφαλμένα στοιχεία για την συγγραφέα και τον σχολιαστή του άρθρου.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η αναφορά σε ιστολόγια του διαδικτύου θα πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη προσοχή και με λιγότερη προχειρότητα, μια και με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται στα Blogs οι αναφορές σε άρθρα του Τύπου.

Written by argos

6 Μαρτίου 2007 στις 12:38 μμ

Αναρτήθηκε στις Εφημερίδες

5 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Filed under: Εφημερίδες — Oneiros @ 10:34 am Το ενδιαφέρον στην παρατυπία της δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας Ντάνι Βέργου […]

 2. Πως το τρίβουν το ..copy-paste

  Το ενδιαφέρον στην παρατυπία της δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας Ντάνι Βέργου είναι ο τρόπος που την κάνει, γιατί αποκαλύπτει τη νοοτρ…

  Αστέρης Μασούρας

  7 Μαρτίου 2007 at 10:41 πμ

 3. Θεωρώ πως η ίδια νοοτροπία επικρατεί σε οοοοοολους τους δημοσιογράφους της Ελευθεροτυπίας, εφημερίδα που ενώ την αγοράζεις επειδή ορισμένες φορές έχει συνεντεύξεις και ενδιαφέροντα άρθρα γνώμης, ξάφνου στο γυρίζει και γίνεται το δημοσιογραφικό όργανο του Hugo Chavez και της Τροτσκιστικής Διεθνούς.

  Λυπάμαι πολύ για την κατάσταση αυτή αλλά δεν εμφανίζεται μόνο στην Ελευθεροτυπία. Ο υποστηρίζων τη δεξιά, Ελεύθερος Τύπος, παρ’ ότι καλόπιστος στα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, πολλές φορές κάνει τρανταχτά λάθη (υπόθεση «Kill Bill»).

  Εγώ προτείνω το κάθε blog να βάλει copyright κάτι που μπορεί να αποθαρρύνει τέτοιου είδους φαινόμενα.

  Black Pearl

  7 Μαρτίου 2007 at 11:47 πμ

 4. Black Pearl, οι δημοσιογράφοι τέτοιου τύπου μόνο στο copyright δε θα δώσουν σημασία. Εξ’ άλλου, έχω βαρεθεί να το γράφω: τα κείμενα στα blogs προστατεύονται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησιάς έτσι κι αλλιώς αμά τη δημοσίευσή τους, άσχετα με το αν αναγράφουν άδεια χρήσης ή όχι (και μάλιστα, καλύτερα από τα γραπτά αφού το timestamp της δημοσίευσης μπορεί να αποτελέσει τεκμήριο στο δικαστήριο, φαντάζομαι). Στη γενική περίπτωση, ο γράφων επιφυλάσσεται όλων των δικαιωμάτων του, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται άδεια για κάθε χρήση πλην των νομίμων (πχ. παράθεση αποσπάσματος).

  Know your rights! Από κει κι έπειτα, το θέμα είναι τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις για να τα προστατεύσεις. Η συγκεκριμένη περίπτωση καταδεικνύει ακριβώς γιατί είναι σημαντικό το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στα blogs, και δεν αφορά μόνο τους «φαντασμένους που θέλουν να γίνουν συγγραφείς ή δημοσιογράφοι».

  Oneiros

  7 Μαρτίου 2007 at 12:31 μμ

 5. Προτείνω να μαζέψουμε ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, όχι απλώς υπογραφές, και να… μηνύσουμε ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ την ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ εφημερίδα κάνει τέτοιες κραυγαλέες πράξεις λογοκλοπής, απαιτώντας και χρηματική αποζημίωση. Αν η νομική αυτή πράξη γίνει συλλογικά, θα… μοιραστούμε και τα έξοδα του δικηγόρου, ενώ ο καθένας μας χωριστά θα δυσκολευτεί ίσως να πληρώσει δικηγόρο (αν και κερδίζοντας τη δίκη ίσως υπάρξει μεγάλη αποζημίωση).

  Γενικά, πιστεύω ότι εμείς οι μπλόγκερς έφτασε η στιγμή να δημιουργήσουμε κάτι σαν Συλλογική Νομική Υπηρεσία, για να αναλαμβάνει τέτοια θέματα. Θα στείλω και ειδοποίηση στον αγαπητό «E-laywer» σε λίγο.

  Το πρώτο μάθημα κάθε σωστού ερασιτέχνη είναι να πάρει τον εαυτό του στα σοβαρά. ΔΕΝ υπάρχουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες, στα πνευματικά δικαιώματα. Το ξεμπρόστιασμα των λογοκλόπων πρέπει να γίνει με δημόσιο φάκελλο και μαζικό φτύσιμο, που να… μείνει για πάντα εκτεθειμένο στο Διαδίκτυο, σε όλη την υπόλοιπη… Αιωνιότητα! 🙂
  (σας βάζω και στο blog-roll σε λίγο).

  omadeon

  17 Ιουνίου 2007 at 9:45 πμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: