Meta Journalism

Proofreading the first draft of history

Καμένα Χαλκιδικής κι εναλλακτικές πραγματικότητες

3 Σχόλια

«Γεννιέται από τις στάχτες του το δάσος της Κασσάνδρας», θριαμβολογεί άρθρο στη Μακεδονία της Τρίτης, συνοψίζοντας τις δηλώσεις του γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργου Τσιότρα «με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου» από την πυρκαγιά. Όπως αναφέρει το άρθρο,

συνολικά 400 υλοτόμοι δασικών συνεταιρισμών εργάστηκαν στην περιοχή για να κατασκευαστούν κλαδοπλέγματα 447.622 μέτρων και κορμοδέματα 148.399 μέτρων, στο πλαίσιο των επειγόντων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.
«Τα αντιδιαβρωτικά έργα και μια σειρά από επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα ολοκληρώθηκαν μέσα σε έναν μήνα, με αποτέλεσμα, παρά τις βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, να μη σημειωθούν πλημμύρες», ανέφερε ο κ. Τσιότρας

Μάλλον εναλλακτική πραγματικότητα της Χαλκιδικής βίωσε λοιπόν ο κ. Δαλαμάγκας, που περιηγήθηκε στα καμένα και του οποίου μαρτυρία δημοσίευσε η ίδια εφημερίδα, στο φύλλο της περασμένης Κυριακής:

Η εικόνα που κυριαρχεί είναι τα καψαλισμένα πεύκα, όρθια ή πεσμένα στο έδαφος, και τα κατάλοιπα του καμένου θαμνώδους δάσους. Παντού, στην άκρη των δασικών δρόμων, των μονοπατιών και των λάκκων αλλά και μέσα στα χωράφια, υπάρχουν κορμοί μεγάλων πεύκων που τα έριξαν κάτω πριονίζοντάς τα από τη ρίζα τους. Ο μοναδικός σκοπός τους ήταν η μεταφορά των κορμών τους προς πώληση. Παντού υπάρχουν ίχνη που δείχνουν ότι οι περισσότεροι κορμοί έχουν φορτωθεί και έχουν πουληθεί στον ξυλέμπορο.[..] Θα έκαναν κλαδοδέματα και κορμοδέματα. Μάλιστα υποστηρίζουν και διακηρύττουν σε κάθε ευκαιρία ότι έκαναν πράγματι τέτοια. Ομολογώ ότι κλαδοδέματα βρήκα μόνο σε μια πλαγιά σε μία περιοχή της Ν. Σκιώνης και σε κάποιο ίσωμα δίπλα στο δρόμο που οδηγεί από τη Χανιώτη στη Ν. Σκιώνη. Στην ίδια περιοχή είδα να έχουν τοποθετήσει και μερικούς κορμούς κάθετα προς την κατωφέρεια του βουνού. Πουθενά αλλού δεν είδα ένα τέτοιο έργο. Στην αρχή τα συνεργεία των ξυλοκόπων πήγαν να κάνουν κάποιο έργο, αλλά φαίνεται, μην έχοντας καμία επίβλεψη από κανέναν, το εγκατέλειψαν και επιδόθηκαν στη λεηλασία του καμένου πευκοδάσους. Έκοβαν τα πεύκα που ήταν εύκολα προσβάσιμα και εγκατέλειπαν τα υπόλοιπα.

Δεν είδα πουθενά ένα αντιδιαβρωτικό ή αντιπλημμυρικό έργο. Δεν είδα ένα έργο μέσα στα ρέματα και τους λάκκους. [..] Δεν έγινε πουθενά ένα φράγμα, για να συγκρατεί ή να επιβραδύνει τη ροή του βρόχινου νερού και έτσι να εμπλουτίζεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, ο οποίος έτσι και αλλιώς έχει ελαττωθεί κατά πολύ.

Αν πιστέψει κανείς τον γραμματέα της περιφέρειας, μέσα σ’ ένα χρόνο

«η φυσική αναγέννηση του δάσους έφτασε στο εκπληκτικό ποσοστό του 70% – 80%»

Μιά πιό προσγειωμένη και λεπτομερή εικόνα για την αναγέννηση του δάσους παρουσιάζει ο κ. Δαλαμάγκας:

Από τις καμένες ρίζες άρχισε η βλάστηση του θαμνώδους δάσους. Πρόκειται για κουμαριές, σχοίνα, πουρνάρια, ζιλνίκια, μυρτιές, άρειους, φτέρες, λαδανιές και άλλα θαμνώδη και ποώδη φυτά που ξεφύτρωσαν παντού και δίνουν πάλι στο δάσος την εικόνα του πράσινου και σε μας τους ανθρώπους την ελπίδα ότι το δάσος θα ξαναγίνει σύντομα. Και το ακόμη πιο παρήγορο γεγονός είναι ότι ανάμεσα και δίπλα από τα παραπάνω φυτά εμφανίστηκαν δειλά δειλά και μικρά πευκάκια, τα οποία σιγά σιγά θα πολλαπλασιαστούν, θα μεγαλώσουν και θα ομορφύνουν πάλι το τοπίο.

Ο καθένας, φυσικά, μπορεί να διαπιστώσει ποιά είναι η αλήθεια για τα έργα που έγιναν και την έκταση της αναγέννησης του δάσους, κάνοντας μιά βόλτα στην Κασσάνδρα. Υποπτεύομαι ότι διαφέρει τόσο με την εικόνα που παρουσιάζει ο κ. Τσιότρας όσο η ερευνητική δημοσιογραφία με την αναπαραγωγή ανακοινωθέντων.

Advertisements

Written by Oneiros

22 Αυγούστου 2007 στις 10:22 πμ

Αναρτήθηκε στις Εφημερίδες

3 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

  1. Με την μεταφορά των καμμένων δένδρων, με το πήγαινε-έλα των μέσων μεταφοράς, τι ζημιά έγινε μπορεί να εκτιμήσει κάποιος ? Το αφήστε το στην ησυχία του είναι συγκεκριμένη πρακτική αναδάσωσης και όχι ρομαντισμοί οικολόγων…

    bioannis

    22 Αυγούστου 2007 at 10:45 μμ

  2. Η μεταφορά των ανθρώπων στην Κασσάνδρα έτσι κι αλλιώς θα συνεχίσει, δεν είναι δυνατό να την αποκλείσουμε και μην ξεχνάς πως έχουμε τουριστική περίοδο. Δεν πρότεινα να μετατρέψουμε τα καμένα σε αξιοθέατο, αλλά κάποιοι θα έπρεπε να τα δουν πριν κάνουν δηλώσεις.

    Oneiros

    23 Αυγούστου 2007 at 7:49 πμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: