Meta Journalism

Proofreading the first draft of history

Η τιμή τιμή δεν έχει

3 Σχόλια

Αύξηση 30% από σήμερα στην τιμή των περισσότερων ημερήσιων εφημερίδων, και πάμε στοίχημα ότι οι περισσότερες θα το περάσουν στο βρόντο, χωρίς ούτε μιά μικρή αναφορά στο editorial, όπως είθισται στον ξένο τύπο. Είναι κι αυτή μιά ένδειξη για το πόσο σέβονται το αναγνωστικό κοινό τους, σε μιά εποχή που η κρίση του τύπου είναι αδιαμφισβήτητη και πολυδιάστατη. Λες και δεν πρόκειται να πάρει κανείς χαμπάρι την αύξηση της τιμής όπως δεν έχει πάρει χαμπάρι την έκπτωση της δημοσιογραφίας στη χώρα…

Ποιοί κερδίζουν όμως από την «υπεραξία» της σκανδαλοθηρίας και της DVD-ομανίας που μετακυλείται αυθαίρετα και χωρίς εξηγήσεις στον αναγνώστη; Σίγουρα όχι οι εργαζόμενοι στον Τύπο, τη στιγμή που το downsizing (βλέπε περικοπές προσωπικού) στα περισσότερα εκδοτικά συγκροτήματα κρέμεται σαν Δαμόκλειος Σπάθη πάνω απ’ τα κεφάλια τους’ κι όχι οι περιπτεράδες, που παραπονιούνται ότι η αύξηση της τιμής δεν συνοδεύεται από αύξηση των ποσοστών τους («μη σώσει και τις αγοράσετε», έλεγε σήμερα η περιπτερού μου)’ ίσως οι εταιρείες διανομών και τα πιεστήρια που ενδεχομένως αυξάνουν τα κέρδη τους με το πρόσχημα των αυξημένων λειτουργικών εξόδων’ σίγουρα τα ίδια τα εκδοτικά συγκροτήματα, που δε θεωρούν υποχρέωσή τους να δώσουν λογαριασμό για την αναγκαιότητα της αύξησης. Και τέλος, σίγουρα όχι το αναγνωστικό κοινό, που βλέπει σταθερά των αριθμό σελίδων των εφημερίδων να συρρικνώνεται, το διαφημιστικό περιεχόμενο -είτε λευκό είτε γκρίζο- να αυξάνεται σε ποσοστό και την τιμή του φύλλου να καθιστά δαπανηρή και άβολη -άντε να ψάχνεις για ψιλά- την καθημερινή αγορά εφημερίδας.

Στις 3 Μαϊου θα γιορτάσουμε πάλι την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, οπότε και θα ακουστούν πάλι οι κλασικές κορώνες και οι γκρίνιες. Όμως η ελευθεροτυπία και ανεξαρτησία του Τύπου προϋποθέτουν πάνω απ’ όλα ένα εύρωστο αναγνωστικό κοινό’ για να το κάνουμε λιανά, ώστε να μην καθίσταται ο Τύπος πόρνη της διαφήμισης. Στον καιρό της δυσβάστακτης ακρίβειας, της χαμηλής αναγνωσιμότητας και της συνεχιζόμενης κρίσης αξιοπιστίας της επαγγελματικής δημοσιογραφίας, τα ελληνικά εκδοτικά συγκροτήματα ίσως διέπραξαν το μεγαλύτερο λάθος τους.

Advertisements

Written by Spider Jerusalem

11 Φεβρουαρίου 2008 στις 7:49 μμ

Αναρτήθηκε στις Εφημερίδες

3 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Πώς να μην αυξήσουν τις τιμές; Αφού όταν γράφουν άρθρα για τα έξοδα των φαντάρων στα ΚΨΜ, στέλνουν φωτογράφους σε αμερικανικά στρατόπεδα… ξέρεις τι έξοδα έχει να βγάλεις φωτογραφία Αμερικανικό ΚΨΜ για να τη βάλεις σε άρθρο για τα ελληνικά στρατόπεδα;

  λ:ηρ

  11 Φεβρουαρίου 2008 at 9:15 μμ

 2. Χαχα, καταπληκτικό σχόλιο λ:ηρ! Έχεις έμπνευση σήμερα, απ’ ότι είδα και στου vrypan. Το είχα δει το θέμα στο blog σου, κι αναρωτήθηκα κι εγώ, αλλά ίσως έχει κάπου δίκιο ο Λύσιππος.

  Oneiros

  11 Φεβρουαρίου 2008 at 10:06 μμ

 3. Όνειρε, φίλος μας κοινός με κάποια εμπειρία σε θέματα ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε πως πρόκειται για αμερικανούς αξιωματικούς αεροπορίας. Δεν μπορεί δικά μας φανταράκια να βλέπουν baseball και να μην καπνίζουν!

  λ:ηρ

  12 Φεβρουαρίου 2008 at 3:46 πμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: