Meta Journalism

Proofreading the first draft of history

(Υπερ)τοπική και α-τοπική δημοσιογραφία

6 Σχόλια

Ο διασυρμός όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της τοπικής επαγγελματικής δημοσιογραφίας, με αφορμή το ζήτημα της ένταξής της στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων, συνεχίζεται. Το θέμα ανέδειξε η δημοσιογράφος Θεσσαλονίκης Μαρούλα Πλήκα στην εφημερίδα «Αυγή» και ανακίνησαν οι bloggers, όπως ο Πάνος Ζέρβας (1, 2), ο Ροΐδης, ο  Abravanel, ο ANemos, ο Στράτος Κερσανίδης , ο Θοδωρής Γούτας, ο γεροντάκος. Τις τελευταίες εξελίξεις μπορείτε να τις διαβάσετε στο σχετικό post του Argos στο thess.gr, που δημοσιεύει την αλληλογραφία των εμπλεκομένων πλευρών κι είχε πριν λίγο καιρό ασκήσει κριτική στους χειρισμούς τους. Η διαπραγμάτευση του θέματος στα blogs είναι εκτενής, με αναδημοσιεύσεις του άρθρου από την «Αυγή» (τυπικά παράνομες αλλά χρήσιμες, καθώς δεν υπάρχει online), κάλυψη των εξελίξεων, απόψεις, ιστορικές αναδρομές, πολιτικές τοποθετήσεις, προτάσεις για ακτιβιστικές αντιδράσεις και συζητήσεις στα σχόλια των posts.

Απ’ την άλλη, απ’ ότι μπόρεσα να δω, ο ημερήσιος τύπος της Θεσσαλονίκης δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου με το θέμα: ο «Αγγελιοφόρος» αφιερώνει μεν μισή σελίδα στην απάντηση της Ισραηλήτικης κοινότητας στο σημερινό φύλλο αλλά δεν το είχε καλύψει όταν ξέσπασε’ ενώ η «Μακεδονία», στο δυναμικό της οποίας συγκαταλέγεται κι η δημοσιογράφος που ανέδειξε το θέμα, τηρεί συστηματικά σιγή ιχθύος, όπως έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν για άλλα ..αμήχανα θέματα.

Για να κάνουμε τη σούμα: οι τοπικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης αρνούνται να καλύψουν ένα ζήτημα που εκθέτει τη νοοτροπία των δημοτικών αρχόντων και ντροπιάζει την πόλη, το οποίο ανέδειξε δημοσιογράφος της πόλης σε άλλη εφημερίδα, ενώ οι bloggers παρέχουν όσο το δυνατόν σφαιρική ενημέρωση αλλά και δυνατότητες συμμετοχής σε ένα διάλογο που έγινε κεκλεισμένων των θυρών για τους δημότες.

Ας μην αναρωτιούνται μετά οι εκδότες γιατί το αναγνωστικό τους κοινό σε μιά πόλη ενός εκατομμυρίου δεν ξεπερνά τις 5000 ημερησίως. Μπορεί τα blogs να μην είναι ακόμα πρακτικά προσβάσιμα στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού -για λόγους περισσότερο παιδείας παρά τεχνικούς- αλλά αυτό αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ η κρίση του τύπου διεθνώς εντείνεται. Κι όσο ο τοπικός τύπος δεν απαντά στην ανάγκη του κοινού για ενημέρωση στα θέματα που το αφορούν, αυτό θα στρέφεται ολοένα και περισσότερο στα δικά του μέσα.

Written by Oneiros

25 Ιουλίου 2008 στις 10:41 πμ

Αναρτήθηκε στις Internet, Εφημερίδες

6 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ποιοι είναι οι λόγοι που τους οδηγούν να αρνούνται να καλύψουν το θέμα; Εύλογοι και ενδεικτικοί του κλίματος που επικρατεί στους φορείς της πόλης.

  Να υπενθυμίσω οτι το πρόβλημα δεν είναι αν η Θεσσαλονίκη αξίζει ή όχι να γίνει «Μαρτυρική Πόλη» αλλά το σκεπτικό της απόφασης και οι δικαιολογίες που προέβαλλε ο κ.Παπαγεωργόπυλος. Να ευχαριστήσω πάντως και αυτό το ιστολόγιο για την άρνηση του να συμμετάσχει στο σιωπηλό «θάψιμο» του θέματος.

  Abravanel

  25 Ιουλίου 2008 at 2:44 μμ

 2. Να υπενθυμίσω οτι το πρόβλημα δεν είναι αν η Θεσσαλονίκη αξίζει ή όχι να γίνει “Μαρτυρική Πόλη” αλλά το σκεπτικό της απόφασης και οι δικαιολογίες που προέβαλλε ο κ.Παπαγεωργόπυλος.
  Σύμφωνοι, αλλά πιστεύω ότι και το ζήτημα της αποσιώπησης του θέματος -και πολλών άλλων- απ’ τα τοπικά μέσα καθεαυτό είναι εξίσου μείζον’ εκτός απ’ την ιστορία της πόλης, πλαστογραφείται και η ειδησεογραφία της.

  Oneiros

  25 Ιουλίου 2008 at 5:14 μμ

 3. […] το ποστ και και το συγκεκριμένο σχόλιο στο meta journalism […]

 4. Εχεις προφανώς δίκιο με το πως περιγράφεις την κατάσταση. Αυτό, όμως, που ήθελα να πω είναι οτι η αποσιώπηση του ζητήματος δεν συνδέεται κατ’εμέ με τον ενσυνείδητο ή ασυνείδητο αντισημιτισμό των ίδιων των δημοσιογράφων αλλά με το σύστημα εξυπηρετήσεων που εφαρμοζουν τα τοπικα (και όχι μόνο προφανώς) ΜΜΕ.

  Ως ένα σημείο η άρνηση τους να μη φερθούν το ίδιο «χαζά» όπως φέρθηκε ο Δήμος και να εμφανιστούν ως προοδευτικοί σε ένα ακίνδυνο θέμα, είναι ενδεικτική των περιορισμένων περιθώριων ανεξαρτησίας τους.

  Abravanel

  27 Ιουλίου 2008 at 7:08 μμ

 5. Mη αποσιώπηση του ζητήματος δεν συνδέεται κατ’εμέ με τον ενσυνείδητο ή ασυνείδητο αντισημιτισμό των ίδιων των δημοσιογράφων αλλά με το σύστημα εξυπηρετήσεων που εφαρμοζουν τα τοπικα (και όχι μόνο προφανώς) ΜΜΕ

  Σαφέστατα, δε νομίζω καν ότι τίθεται θέμα αντισημιτισμού (προσωπικά πιστεύω ότι είναι υπερτονισμένος σαν έννοια, όπως κι ο ανθελληνισμός)’ η στάση του τύπου -κι ειδικά του τοπικού- σε τέτοια «ευαίσθητα» θέματα είναι συνήθως πελατειακή, κι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.
  Συγχαρητήρια αξίζουν πάντως στον Αγγελιοφόρο για το μετρημένο 2σέλιδο αφιέρωμα – αποτίμηση της Χάϊδως Σκανδύλα στο θέμα, με ιστορικές αναφορές, στο σημερινό φύλλο.

  Oneiros

  27 Ιουλίου 2008 at 7:40 μμ

 6. […] το Ολοκαύτωμα δεν αφορούσε τη πόλη, ανάμεσα στη γενική αδιαφορία. Φωτογραφίες της Ελένης Χοντολίδου από τα εγκαίνια […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: