Meta Journalism

Proofreading the first draft of history

Μήνυση κατά ελληνικού blog aggregator!

15 Σχόλια

(Αναδημοσίευση από Non – Linear Complexity)

Η υπόθεση Blogme αναδεικνύει, πιθανώς, σοβαρές απειλές για την ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας στην ελληνική μπλογκόσφαιρα. (Τελευταία ανανέωση: 28/10 05:00)

«All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.»
Edmund Burke (approx. quote)

Το email που πήρα χθες από τον διαχειριστή του Blogme.gr, Αντώνη Τσιπρόπουλο, ανέφερε τα εξής:

Αγαπητέ φίλε Αστέρη

Το όνομα μου είναι Αντώνης και έχω την διαχείριση του Blogme.gr
Συγνώμη για τον απρόσκλητη επικοινωνία, απλά θα ήθελα να σε ενημερώσω για την μήνυση που δέχτηκε το Blogme σχετικά με το περιεχόμενο κάποιου άλλου blog που υπήρχε καταχωρημένο στον κατάλογο του και τις απόπειρες λογοκρισίας που έγιναν.[..]
Σου αποστέλλω ένα συνημμένο με κάποιες πληροφορίες. Επέλεξα μερικά blogs για να ενημερώσω, μαζί και το δικό σου, και αν σε ενδιαφέρει μπορείς να δημοσιεύσεις

Τον Αντώνη δεν τον γνωρίζω προσωπικά, και δεν έχω γνώση ή γνώμη επί της υπόθεσης, αφού ούτε το Blogme επισκεπτόμουν, κι ούτε παρακολουθώ τις συχνές – πυκνές διενέξεις που συμβαίνουν στην ελληνική μπλογκόσφαιρα· όμως ο κάθε blogger μπορεί να κατανοήσει πόσο οδυνηρές ήταν γι’ αυτόν οι εξελίξεις που περιγράφει στο συνημμένο, και στην προσωρινή σελίδα που σήκωσε στη θέση του site:

Δίχως καμιά προηγούμενη ειδοποίηση από τον μηνυτή (για λόγους διευθέτησης της υπόθεσης, εξηγήσεων τεχνικών η μή) έλαβε στην έδρα μου, αιφνιδιαστική επίσκεψη από αστυνομικούς της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, εν παρουσία εισαγγελέα. (Όντας υπεύθυνος διαχείρισης του Blogme, και μη έχοντας κάτι να φοβηθώ, ή να αποκρύψω, υπήρχαν δημοσιευμένα τα πλήρη στοιχεία μου- όπως και θα υπάρχουν μετά την επανέναρξη του site). Αφού έγινε σχετική έρευνα, προανάκριση και κατάσχεση του σκληρού δίσκου, ακολούθησε σύλληψη. Υπό τη συνοδεία των αστυνομικών οργάνων, οδηγήθηκα τέλος, στην Γενική Ασφάλεια Αθηνών ΓΑΔΑ. Ακολουθώντας τις διαδικασίες του αυτοφώρου (αποτυπώματα, σχετική απολογία, κλπ), όπου η αστυνομία φυσικά ήταν υποχρεωμένη να πράξει εφόσον είχε προηγηθεί μήνυση, προωθήθηκα για την διανυκτέρευση στα κρατητήρια. Την επόμενη ημέρα, και έπειτα από την διαδικασία της φωτογράφησης, φορώντας χειροπέδες, όπως προβλέπει η συνήθης διαδικασία του αυτοφώρου, οδηγήθηκα στην εισαγγελία (Ευελπιδων), οπού διατάχτηκε περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης.[..]
Είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά του internet οπού ασκήθηκε ποινική δίωξη για ένα site συλογής πληροφοριών το οποίο τεχνικά δεν είναι δυνατόν να σχετίζεται με το περιεχόμενο των κατοχυρωμένων ιστοσελίδων. Έως σήμερα, σε καμία δημοκρατική χώρα δεν έχει υπάρξει παρόμοια δίωξη από θιγόμενο πρόσωπο, παρά μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα. Αναφορικά, ως πιο πρόσφατα παραδείγματα έχουμε την Σιγκαπούρη και την Κίνα. Οι περιπτώσεις των μηνύσεων ωστόσο, αφορούσαν τον ίδιο τον διωκόμενο που ήταν και ο ίδιος ο διαχειριστής του blog, και όχι το μέσο συγκέντρωσης των blogs και συλλογής πληροφοριών, καθώς είναι το Blogme.

Δεν ξέρω αν πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά, όπως ισχυρίζεται ο εναγόμενος, αλλά η υπόθεση αυτή δείχνει για μιά ακόμα φορά ότι η χώρα μας είναι ..digitally challenged σε πολλά επίπεδα. Βέβαια, στην Ελλάδα έχουμε μπόλικα προηγούμενα νομικά ευτράπελα αντίστοιχης θεματολογίας· όπως σχολιάζει σχετικά και ο Νίκος Γενημάκης:

οι αρχές της χώρας μας έχουν παρελθόν σε τέτοιες γκάφες, και πολλές φορές αρέσκονται στο να μας κάνουν διεθνώς ρεζίλι. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τον αρχηγό της «Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος» που προσπάθησε να «διεισδύσει» στο Αθηναϊκό Indymedia, χωρίς καν να αλλάξει το όνομά του στη διεύθυνσή e-mail του; Και χωρίς να μας εξηγήσει ποτέ το σκεπτικό της …επιχείρησης; Το Σουηδό προγραμματιστή που συνελήφθη και κρατήθηκε γιατί κάποιος άσχετος νόμιζε πως μαζεύει διευθύνσεις e-mail …με το χέρι, για να στείλει spam; Τη δικτυακή φάρσα DirtyWorks Greece και το Δημήτρη Φωτίου;

Ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου η αδυσώπητη δικομανία έχει επεκταθεί προ πολλού στο διαδίκτυο, με αντιστοίχου κάλλου(ς) υποθέσεις (πχ. μηνύσεις για deep linking, και για links σε ιστοσελίδες υπό νομική διερεύνηση), η συνήθης διαδικασία σε τέτοιες περιπτώσεις ξεκινάει με την αποστολή των διαβόητων κλητεύσεων «cease & desist«, με τις οποίες το θιγόμενο μέρος πληροφορεί τον υπεύθυνο της διαδικτυακής υπηρεσίας για την προσβολή ή ενόχληση και του ζητά να αφαιρέσει το σύνδεσμο ή το αποθηκευμένο (συνήθως στη μνήμη cache της υπηρεσίας) υλικό που την προκαλεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ακόμα και η Google υποχρεώθηκε να αφαιρέσει συνδέσμους από τη μηχανή αναζήτησής της. Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες στην προκειμένη περίπτωση, όμως, προκαλεί απορία κι αγανάκτηση. Ο Παναγιώτης Βρυώνης γράφει:

Θα ήθελα να ξέρω ποιός εισαγγελέας άσκησε την ποινική δίωξη (φαντάζομαι ότι αυτό δεν είναι μυστικό), καθώς και το σκεπτικό. Θέλω να ξέρω γιατί είμαστε Κίνα.

Από την άλλη, φαίνεται, κι από διενέξεις κάποιων bloggers με τον δημιουργό του monitor, πως υπάρχει μιά σύγχιση στην ελληνική μπλογκόσφαιρα σχετικά με τη λειτουργία των aggregators η οποία επιτείνεται λόγω δυσκολιών απόδοσης στα ελληνικά της σχετικής ορολογίας. Για παράδειγμα, παρ’ ότι ο Αντώνης διευκρινίζει στο κείμενό του με σαφήνεια τις εμπλεκόμενες έννοιες, ακόμα κι ο ίδιος αναφέρεται κάποια στιγμή στα blogs που «φιλοξενούνται» από το Blogme.

*

Όπως πάντα, ο talos διατυπώνει εύγλωττα το ευρύτερο, σοβαρότατο ζήτημα που προκύπτει:

Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με κάτι που, ανεξάρτητα από τους λόγους που γίνεται, θίγει την ίδια την ουσία του διαδικτύου: την ποινικοποίηση όχι του περιεχομένου, αλλά του συνδέσμου προς τρίτο σάιτ μέσω μάλιστα feeds – και την δίωξη εναντίον όχι καν του διαχειριστή του ιστολογίου αλλά του παρόχου της υπηρεσίας ιστολόγησης. Το φαινόμενο δεν είναι παγκόσμια πρωτοφανές (αλλά η διαδικασία του αυτοφόρου για τέτοιου είδους «εγκλήματα» νομίζω πως είναι), και άθελά τους, οι διωκτικές αρχές (και το ατεχνολόγητο δημόσιο πρόσωπο που υπέβαλε την μήνυση), μπλέκουν την χώρα στον τεράστιο πόλεμο εναντίον της ελευθερίας του λόγου στον ίντερνετ που έχει ξεκινήσει από πολλά μέτωπα.

Και μόνο η ιδέα της μήνυσης κατά μιάς διαδικτυακής υπηρεσίας ανθολόγησης ή αυτόματης συγκέντρωσης εξωτερικού περιεχομένου (aggregator, directory, search engine, social bookmarking κλπ.) για λόγους ποινικής ευθύνης επί του περιεχομένου αυτού ακούγεται γελοία κι επικίνδυνη σ’ οποιονδήποτε έχει αντίληψη του τι σημαίνει internet. Ειδικά δε, όταν, όπως επισημαίνει ο Αντώνης:

τα περιεχόμενα δεν αναπαράγονται κατά επιλογή μας μέσα στο site, ούτε αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του server μας. Τα αποτελέσματα αυτά εμφανίζονται αυτόματα μέσα σε μία σελίδα, αντικατοπτρίζοντας ότι υφίσταται τη συγκεκριμένη στιγμή, ή την επιλεγμένη από τον αναγνώστη, ημερομηνία.

Ακόμα όμως κι αν γίνονταν ενδιάμεση και προσωρινή αποθήκευση εξωτερικών πληροφοριών, υπάρχει πρόβλεψη προστασίας τέτοιων υπηρεσιών όσον αφορά την ευθύνη μετάδοσης, όσο κι αν φαίνεται αυτό εξεζητημένο για τα ελληνικά δεδομένα. Όπως αναφέρει το άρθρο 11 του ΠΔ 131/1993, το οποίο επικαλείται ο Αντώνης για την υπεράσπισή του:

1. Σε περίπτωση παροχής μιας υπηρεσίας της κοινωνίας της πληροφορίας συνισταμένης στη μετάδοση πληροφοριών που παρέχει ο αποδέκτης της υπηρεσίας σε ένα δίκτυο επικοινωνιών ή στην παροχή πρόσβασης στο δίκτυο επικοινωνιών, δεν υφίσταται ευθύνη του φορέα παροχής υπηρεσιών όσον αφορά τις μεταδιδόμενες πληροφορίες, υπό τους όρους ότι ο φορέας παροχής υπηρεσιών:
α) δεν αποτελεί την αφετηρία της μετάδοσης των πληροφοριών,
β) δεν επιλέγει τον αποδέκτη της μετάδοσης και
γ) δεν επιλέγει και δεν τροποποιεί τις μεταδιδόμενες πληροφορίες.
2. Οι δραστηριότητες μετάδοσης και παροχής πρόσβασης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνουν την αυτόματη, ενδιάμεση και προσωρινή αποθήκευση των μεταδιδομένων πληροφοριών, στο βαθμό που η αποθήκευση εξυπηρετεί αποκλειστικά την πραγματοποίηση της μετάδοσης στο δίκτυο επικοινωνιών και η διάρκειά της δεν υπερβαίνει το χρόνο που είναι ευλόγως απαραίτητος για τη μετάδοση.

H υπόθεση περιέχει σκοτεινά σημεία που αφορούν την αρχική διένεξη, με την οποία δεν είμαι εξοικειωμένος και συνεπώς αδυνατώ να βγάλω οποιοδήποτε συμπέρασμα. Παραθέτω όμως κάποιες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις άλλων bloggers, που χρήζουν περίσκεψης και διευκρινίσεων.

Diablog:

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε ο blogger, ούτε το επίμαχο άρθρο, ούτε το “δημόσιο πρόσωπο” που έκανε τη μήνυση. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που γίνεται μήνυση με βάση περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε σε ελληνικό ιστολόγιο.

Κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο , θεωρούμε ότι το γεγονός αυτο καθ’αυτό είναι πρώτον απαράδεκτο και δεύτερον εξαιρετικά περίεργο το πόσο γρηγορα κινήθηκαν οι διαδικασίες. Θα επανέλθουμε όταν γίνουν τα στοιχεία του “θίγοντος” και του “θιγομένου” , τα οποία κατα τη γνώμη μας πρέπει να αποκαλυφθούν άμεσα.

Gravity & the wind:

Ο μηνυτής προφανώς θα ξέρει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τη δίκη — γι’ αυτό και δεν έκανε απευθείας μήνυση στον συγκεκριμένο μπλόγκερ που θεωρεί ότι τον προσβάλλει. Σκοπός του είναι να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του μπλόγκερ, ώστε να τον «αναλάβουν» μετά τα τσιράκια του. Επομένως, είναι σημαντικό να συμπαρασταθούμε και στον διαχειριστή του blogme.gr και στον (μέχρι στιγμής άγνωστο) μπλόγκερ που απειλείται εμμέσως.

*

Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο και την κοινή λογική, είναι πολύ πιθανό πως ο διαχειριστής του Blogme θα δικαιωθεί τελικά. Φαίνεται όμως πως τέτοια φασούλια θα προκύπτουν ολοένα και συχνότερα, μέχρι να υπάρξει μιά ευρύτερη παιδεία στο κοινό, τους δημόσιους λειτουργούς και τα ΜΜΕ σχετικά με το πως λειτουργούν τα blogs (και το internet, εν γένει), όσο μάλιστα ενισχύεται η τάση να προασπίζεται ενεργητικότερα η χρήση τους για δημιουργία εντυπώσεων και έλεγχο απόψεων παρά για ελεύθερη επικοινωνία και έκφραση. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στο να εξελίσσονται τέτοιες υποθέσεις σε κυνήγια μαγισσών παίζει και η ιντερνετοφοβία, που καλλιεργείται μανιωδώς τα τελευταία χρόνια από κάποιες οργανώσεις και ενθαρρύνεται από τα ΜΜΕ.
Η ανεπανάληπτη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε σε χρόνο ρεκόρ στη μπλογκόσφαιρα δείχνει τουλάχιστον ότι είμαστε ενωμένοι στα σοβαρά θέματα, αλλά δε φτάνει μόνο η προσωπική διαμαρτυρία. Αν τα πράγματα είναι έτσι πως τα παρουσιάζει ο Αντώνης (και δεν έχω μέχρι στιγμής λόγους να αμφιβάλλω για τα λεγόμενά του), μιά εκστρατεία συλλογής επωνύμων υπογραφών διαμαρτυρίας (σε χαρτί, αν γίνεται) για αποστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στον Τύπο και σε οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων (AI, EDRI κλπ.) και ταυτόχρονη προσεκτική προβολή του θέματος σε διεθνή μέσα (όπως έγινε στην περίπτωση του νόμου «περί απαγόρευσης παιγνίων») είναι νομίζω επιβεβλημένη για να αποφευχθούν στο μέλλον τα χειρότερα. Ο talos προτείνει συγκεκριμένα:

την δημιουργία μιας «διακήρυξης», που θα συλλέξει υπογραφές, γραμμένης και από νομικούς που να έχουν υπόψη και την διεθνή πρακτική, που θα επιχειρηματολογεί και θα ζητά την απαλλαγή του blogme.gr από κάθε κατηγορία, θα ψέγει την εισαγγελία για την αντίδρασή της και θα καλεί σε υποστήριξη του Αντώνη Τσιπρόπουλου. Πιθανόν να χρειαστεί κάποιο wikiboard και φόρουμ επί του θέματος.

Τέλος, στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις να συστήνονται σύνδεσμοι αμοιβαίας νομικής προστασίας από μέλη θιγομένων κοινοτήτων απέναντι σε συστηματικούς περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου (πχ. Comic Book Legal Defense Fund). Μήπως είναι καιρός να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στη χώρα μας, πριν οι χειροπαίδες υπερισχύσουν κατά κράτος απέναντι στα πληκτρολόγια;

(Το έξυπνο banner δημιούργησε η magica. Ανεβάστε το στα blogs σας, δεν κοστίζει τίποτα· αύριο μεθαύριο, μπορεί να είναι η σειρά σας.)

Of course, there are those who do not want us to speak. I suspect, even now, orders are being shouted into telephones and men with guns are racing to this station. But regardless of what weapons they try to use to effect silence, words will always retain their power. Words are the means to meaning, and for some, the annunciation of truth. And the truth is, there is something terribly wrong with this country.
— «V»‘s November 5th broadcast, V for Vendetta

Ανανέωση (28/10 05:00): Η χρονική συγκυρία της υπόθεσης Blogme.gr είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Με την ευκαιρία “1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Διακυβέρνηση στο Ίντερνετ“, που ξεκινάει τις εργασίες του στην Αθήνα από την ερχόμενη Δευτέρα, παρουσία των Viviane Reding, Vint Cerf και Robert Kahn, η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε κάλεσμα σήμερα στους bloggers να προασπίσουν την ελεύθερη έκφραση στο internet από τους αυξανόμενους αυταρχισμούς των κυβερνήσεων διεθνώς! Στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου, διεξάγεται την Τρίτη πάνελ με θέμα “Ελευθερία έκφρασης, ελεύθερη ροή πληροφοριών, ιδεών και γνώσης” στο οποίο θα συμμετάσχει και ο γνωστός ακτιβιστής κι επιχειρηματίας Joi Ito (βιογραφία, email). Την ίδια μέρα, στο workshop «Freedom of Expression and Internet Filtering and Blocking by States» θα συμμετέχει ο επικεφαλής του Internet Freedom Desk των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα, Julien Pain (άρθρα, email). Αν θέλουμε να ακουστεί η υπόθεση Blogme.gr στο πάνελ, αυτοί οι δύο είναι μάλλον οι άνθρωποι που θα πρέπει να ενημερώσουμε για να μεταφέρουν το θέμα στους σύνεδρους. Καλό θα ήταν να αποφευχθεί μιά πλημμύρα από συναισθηματικά – οργισμένα email και να συνταχθεί μία καλογραμμένη περίληψη της υπόθεσης στα αγγλικά (δημοσιογραφική καταγραφή), που θα πάρει υπογραφές από όσους είναι διατεθειμένοι να την υποστηρίξουν (bloggers, σύλλογοι πληροφορικής, φορείς, ομάδες ακτιβιστών κλπ.). Για το ίδιο θέμα, ο Unique Fish προτείνει εμμέσως κάτι που πιθανώς θα έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο:

Επίσης μου κάνει εντύπωση ότι κανένας έως τώρα δεν πρότεινε μια πραγματική διαμαρτυρία έξω απ’ το DIVANI APOLLON PALACE & SPA τις μέρες που θα γίνει το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Διακυβέρνηση του Ίντερνετ στην Αθήνα (ένα απ’ τα θέματα φέτος είναι για Openness – Freedom of expression, free flow of information, ideas and knowledge). Επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι οι περισσότεροι είμαστε επαναστάτες του καναπέ, των ποστς, των links και του google-bombing.

Δε βλέπω γιατί δε μπορούμε να γίνουν και τα δύο (ενημέρωση των Ito, Pain και διαμαρτυρία με πλακάτ έξω από το Ντιβάνι) , για maximum effect!

Η συσπείρωση της μπλογκόσφαιρας γύρω από τον Αντώνη Τσιπρόπουλο είναι ανεπανάληπτη, τόσο σε ταχύτητα όσο και σε έκταση: τα posts που αναφέρονται στην υπόθεση έχουν φτάσει τις 11 σελίδες σχεδόν στο monitor, ενώ ήδη έχουν γραφτεί κάμποσα ξενόγλωσσα σχετικά άρθρα. Το επόμενο βήμα είναι να προωθηθούν σε διεθνή ΜΜΕ και όμορες κοινότητες του εξωτερικού (bloggers, open source, digital / human rights activists) ώστε να τύχουν ευρύτερης προβολής. Ο Αντώνης κατέβασε από τη σελίδα το αρχικό επεξηγηματικό κείμενο που είχε στείλει και σε bloggers, και το αντικατέστησε με ένα άλλο, γραμμένο πιό αμυντικά και χωρίς πληροφορίες, στο οποίο ευχαριστεί για την υποστήριξη και απαριθμεί τα σχετικά posts. Κατανοώ πλήρως την στάση του, δεδομένου του ότι πρέπει να υπερασπιστεί την υπόθεσή του στο δικαστήριο, και θα πρότεινα κι εγώ να μην εστιάζουμε στη συνομωσιολογία και στις μαντεψιές μέχρι να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της δικογραφίας. Το ευρύτερο ζήτημα που προκύπτει είναι από μόνο του πολύ σοβαρό, και πιστεύω πως είμαστε απολύτως δικαιολογημένοι σαν πολίτες (εφόσον εκφραζόμαστε μέσα στα πλαίσια που προβλέπει ο νόμος) να εγείρουμε ανησυχίες για τις επιπτώσεις της νομολογίας που ενδεχομένως να εδραιώσει η υπόθεση στην ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας. Ο E-Lawyer προτείνει συλλογική αντίδραση με στόχο τη διαφάνεια:

Παρόλο που η διαδικασία για την υπόθεση βρίσκεται σε επίπεδο προδικασίας, από την άλλη πλευρά μπορεί να υποστηριχθεί ισχυρό δικαίωμα της κοινής γνώμης του ελληνικού κυβερνοχώρου για σχετική ενημέρωση. Μπορεί, λοιπόν, να υποβληθεί μια αίτηση χορήγησης αντιγράφων της μήνυσης και όλων των σχετικών εγγράφων, με απάλειψη όσων στοιχείων δεν κρίνονται αναγκαία, πρόσφορα και αναλογικά για την ενημέρωση του κοινού. Έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνουν γνωστοί οι ισχυρισμοί, τα επιχειρήματα, η αιτιολογία και κυρίως η νομική βάση που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς η απόφαση που θα εκδοθεί θα αποτελέσει μία από τις πρώτες σχετικές αποφάσεις για το Διαδίκτυο και θα αποτελέσει ένα είδος «νομολογίας» (χωρίς φυσικά να αναπτύσσει τυπικά δεσμευτικότητα για άλλες υποθέσεις).


Προτείνω να κατατεθεί μια αίτηση για λήψη όλου του σχετικού έγγραφου υλικού, με υπογραφή όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων. Νομίζω ότι είναι σκόπιμο.

Λεπτομέρειες επί της διαδικασίας, για όσους θελήσουν να υπογράψουν μιά τέτοια αίτηση. Καλώς ή κακώς, πιστεύω πως για να διαφυλαχθεί το δικαίωμα στην ψευδωνυμία / ανωνυμία των πολλών, πρέπει κάποιοι να θυσιάσουν το δικό τους, κι αυτή είναι μιά από τις περιπτώσεις που αξίζει τον κόπο να το πράξει κανείς.
Για να διευκολυνθεί η σύνταξη κειμένων γενικά για το θέμα, άνοιξα σελίδα wiki στο digitalrights.gr την οποία μπορεί να επεξεργαστεί οποιοσδήποτε εγγεγραμμένος χρήστης (η εγγραφή στο wiki γίνεται χωρίς μεσολάβηση διαχειριστή). Προς το παρόν, για να κρατήσουμε το πράγμα απλό, ας βάλουμε τα πάντα σε μιά σελίδα, κι αν χρειαστεί αργότερα μπορεί να δημιουργηθούν περισσότερες. Καλό θα ήταν επίσης να ετοιμαστεί κι ένα γενικό δελτίο τύπου ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί από τα ΜΜΕ, καθώς και ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας και στήριξης του Τσιπρόπουλου, με συνημμένες υπογραφές, που θα επιδοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο ίδιο ψήφισμα, ενδεχομένως, θα μπορούμε να αιτηθούμε από την Εισαγγελία να δημοσιοποιηθεί η μηνυτήρια αναφορά και η δικογραφία της υπόθεσης.

Τέλος, επειδή ακούστηκαν φήμες ότι απειλήθηκαν bloggers που έγραψαν για την υπόθεση Blogme.gr: η απειλή αποτελεί ποινικό αδίκημα που τιμωρείται από το νόμο, ανεξάρτητα από το μέσο με το οποίο τελείται. Όσοι έχετε απειληθεί, κρατήστε τα email ανεξάρτητα με το πως θα επιλέξετε να αντιδράσετε στη συνέχεια’ αποτελούν πειστήρια για το δικαστήριο, ειδικά αν οι headers τους περιέχουν στοιχεία ταυτοποίησης του αποστολέα.
Έγραψαν σχετικά, στα αγγλικά: Academia Nervosa, karaflos Metanastis, Don’t kiss The Frog, Serenity, in.site.rs, x-psilikatzoy, krizhere (1, 2), deviousDiva, RockingChair, open, news.com, ANemos, dimitris

..και στα ελληνικά: agit prop, magicasland, Ιστολόγιον (1, 2), E-Lawyer (1, 2, 3), Unique Fish, disconnected, Bird on a wire, zouri, raffinata, Argos, Diablog, vrypan, Mirandolina, Postnuclear Icehouse, Πετεφρής, vita moderna, Λαπούτα, ANemos (1, 2, 3, 4, 5, 6), Σπιτάκι, Lida, x-psilikatzou, e-rooster, JimHellas, Isis Unveiled, Αμπελοφιλοσοφίες, e-saloni, Γρηγόρης, M. Hulot, Bird on a Wire, Arxedia Media, Country Boy & Girl plus friends, Άβατον, S.Frang, Sraosha Rakasha, Padrazzo, Composition Doll, Στράτος Φουντούλης, Αθήναιος, Γιουτζίν, Site Seein’, m13, Bizwriter, Συκοφάντης Μπαστούνι, Nylon, A F Marx, Gravity & the wind, gypsy, Αρκούδος, Ανώνυμοι Μελαγχολικοί, Θαλασσομπερδεμένη, Cyber Στάνη, raresteak, Art Attack, FANTOM, lalalala, sobreviviendo, open, Χοιροβοσκός, George Le Nonce, Ιούδας, μαργαριταρένια, Vermillion blog, Dilated Thoughts, black prince, Ημεροδρόμιο, Capillus Vulvae Navem Trahit, taparaponasas stoNATO, Μαριλίνα, Misirlou Oubliez, MindBlog, Fairy Smoke, Ροίδης, ιστοριολόγιο, Μαύρος Γάτος, Πρέζα TV, Νυστέρι, Versutia, Anarrima, Στον πύργο, Serenity, Swimming Around, panokato, Φοίβος, Δημήτρης Αρβανίτης, Γιώργος Μίχος

..και που’ σαι ακόμα (για ευκολία, θα βρείτε μαζεμένα τα περισσότερα posts, στο monitor και το Technorati)
Σχετικοί πόροι και άρθρα:

Written by Oneiros

27 Οκτωβρίου 2006 στις 8:39 μμ

Αναρτήθηκε στις Internet

15 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ο λόγος που το προσωπικό μου blog ήταν απρόσβατο από χθες ήταν ένα -άσχετο με το θέμα του post- πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο ελεύθερος DNS server που χρησιμοποιώ. Το μήνυμα στην ιστοσελίδα τους μέχρι κι αυτή τη στιγμή γράφει:

  XName is temporarily closed since 08:00PM CEST yesterday evening. We were experiencing the largest DDoS we ever had on both ns0 and ns1 IP addresses, forcing our upstream providers to cut off XName servers in order to preserve their other customers.
  We’re working hard in order to have at least one DNS server answering ASAP, and we already negociated with a premium transit provider to host one of our DNS servers shortly.

  Θα προσπαθήσω να ανανεώσω τη λίστα με τα posts που αναφέρονται στην υπόθεση Blogme.gr το συντομότερο δυνατό.

  Oneiros

  27 Οκτωβρίου 2006 at 8:48 μμ

 2. Oneiros πάλι έχει πρόβλημα το blog σου
  😦

  Λίστα υπάρχει και στο δικό μου blog επίσης. Προσπαθώ να συγκεντρώσω και τα ξενόγλωσσα κείμενα ταξινομημένα, αλλά και τα κείμενα από forum-portal κλπ.

  magica

  28 Οκτωβρίου 2006 at 12:02 πμ

 3. magica, έχεις κάνει καταπληκτική δουλειά και με το banner και με τα links, ξέρω καλά πόσο δύσκολο είναι να τα μαζεύεις λίγα λίγα για ένα εξελισσόμενο θέμα’ ίσως στο μέλλον μπορέσουμε κάποια στιγμή να βρούμε μιά καλύτερη λύση για την θεματική ταξινόμηση από ένα ερώτημα του ενός όρου στο monitor (tags, anyone?).

  Το blog μου δουλεύει κανονικά, αλλά δυστυχώς, το xname.org παραμένει εκτός λειτουργίας και συνεπώς δεν το βρίσκει κανείς από το domain name. Εκνευριστική συγκυρία, αλλά δεν ξέρω άλλον ελεύθερο domain name server, κι έτσι θα περιμένω λίγο μήπως διορθωθεί το πρόβλημα. Μιά προσωρινή λύση είναι να προσθέσει κανείς τη γραμμή

  84.16.224.219 oneiros.gr

  στο αρχείο hosts των Windows (C:\WINNT\system32\drivers\etc στα 2000/XP)

  Oneiros

  28 Οκτωβρίου 2006 at 12:44 πμ

 4. Το θέμα είναι ότι κάνει το γύρο του κόσμου. Είναι θέμα ημέρας να το δημοσιεύσει το BBC και να γίνουμε ρεζίλι όχι μόνο εντός αλλά και εκτός ίντερνετ.
  Επίσης το the register έχει και ονόματα.
  http://www.theregister.co.uk/2006/10/30/greek_blogger_arrested/

  Panos

  30 Οκτωβρίου 2006 at 7:38 μμ

 5. Δικάσιμος για την υπόθεση blogme

  ..και ο παραλογισμός της ποινικοποίησης του linking συνεχίζεται, κατά τα λεγόμενα του Αντώνη Τσιπρόπουλου.

  Αστέρης Μασούρας

  23 Μαρτίου 2007 at 4:05 μμ

 6. Συμπαράσταση στον Αντώνη Τσιπρόπουλο

  Η υπογραφή σας στο κείμενο στήριξης του Αντώνη στο δικαστήριο, που ετοίμασε ο Παναγιώτης Βρυώνης, είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνε…

 7. Έχουμε αγώνα μεθαύριο

  Την ερχόμενη Παρασκευή, μαζί με τον Αντώνη Τσιπρόπουλο, δικάζεται στο Πρώτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και η ελευθεροτυπία.

  Αστέρης Μασούρας

  11 Δεκεμβρίου 2007 at 11:57 μμ

 8. Πως κατέληξε τελικά η υπόθεση του Αντώνη Τσιπρόπουλου; Έχουμε και άλλα παρόμοια κρούσματα; Θα περάσουμε σε άλλο νόμο περί τύπου;

  Stelina

  8 Μαρτίου 2008 at 3:43 μμ

 9. Δεν κατέληξε, Στελλίνα’ πήρε αναβολή η εκδίκαση της υπόθεσής του για το 2009. Εξόντωση δια αργοδικίας, τα γνωστά. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν και δε διαψεύστηκαν για την ενσωμάτωση της Διεθνούς Συνθήκης για το Κυβερνοέγκλημα, ενδέχεται το σχετικό νομοσχέδιο να περιλαμβάνει τροπολογίες σχετικά με τα blogs, που βέβαια θα στρέφονται γενικότερα κατά της ελευθεροτυπίας. Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τη μετάδοση μέσω internet ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι. Τι θα τους σταματήσει να περάσουν κι ένα νέο νόμο περί τύπου με εκτεταμένες εξουσίες και στο net όταν ο λαός κάνεις τα μπάνια του;

  Oneiros

  11 Μαρτίου 2008 at 12:28 μμ

 10. huyak

  Kathy

  3 Ιουλίου 2008 at 12:38 μμ

 11. ντροπή και άισχος να κυνιγάμε τόσο πολύ το διαδύκτιο απο το 2004 και εδώ. Τα δεξιά καθεστότα αυτά κανούν μη ξεχνάμε οτι στη σημερινή κυβέρνιση ύπάρχουν εισαγγελείς που διορίστηκαν στη χούντα ( ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΕ ΛΕΜΕ ΜΗ ΚΑΤΑΔΗΚΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ) ότα ξεροβήχουμε θα μας καταδηκάσουν οτα εγγλιματίσουμε μπορεί και να μη μας κάνουν τίποτα έτσι το έχουμε καθιερώσει στην ελλάδα τη κατακαημένη χώρα. Ξερόβηξες?? εγγλιμα στο αποσπασμα. Εγγλιμάτισες?? σιγα τα λαχανα κάνε και άλλα εγγλιματα

  ΝΙΚΟΣ

  16 Απριλίου 2009 at 11:17 μμ

 12. […] περισσότερες πληροφορίες εδώ και […]

 13. […] άπειρο | hmm…(2) | MetaJournalism | Fairy Smoke(2) | Andrew’s Blog | […]

  Feed me more stupidity | magicasland

  1 Φεβρουαρίου 2010 at 3:29 μμ

  • shame and disgrace to chase the internet so much from 2004 onwards. These right-wing regimes make us not forget that in the current government there are prosecutors who were appointed to the junta (NAMES DO NOT SAY, WE DO NOT SENTENCED TO DEATH) . Did you cough ?? emblems in the passage. Did you embrace ?? Slowly the cabbages make other dishes

   Wedding Organizer Pekanbaru

   10 Ιανουαρίου 2022 at 6:32 πμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: